Oι ΙΧΩΡ Ζωντανά στο Underflow
''Η μουσικη αντικαθιστα τη χαμενη μαγικη αισθηση του κοσμου.
Ειναι υστατη προσπαθεια για την εκσταση και λειτουργει ως τελετουργεια, καθαρση.''
Oι ΙΧΩΡ με τον Δημητρη Ρουμελιωτη στο sitar ,τον Ορεστη Ζαφειροπουλο
στο τσελο και τον Γιαννη Ευσταθοπουλο στα κρουστα αποδιδουν συνθεσεις
βασισμενες στην Ινδικη κλασσικη μουσικη και μελοποιημενη ποιηση του
Νικηφορου Βρεττακου .
Στην μουσικη τους ειναι ευδιακριτη και η επιρροη τους απο την Ελληνικη
και παραδοσιακη μουσικη της Μεσογειου σε μια παρασταση πλουσια σε
ευρηματικοτητα και αυτοσχεδιασμο!!!
Συμμετέχει η Δανάη Ρουμελιωτη στο βιολί και η Λυδία Ρουμελιωτη με το
κανονάκι της.
Ζωντανά στο UNDERFLOW record store & art gallery το Σάββατο 22 Οκτωβρίου
και ώρα 21.00.
https://www.youtube.com/
http://
"ΙΧΩΡ", το συγκρότημα που ίδρυσε ο Δ. Ρουμελιώτης
το καλοκαίρι του 1999, σημαίνει το "αίμα" των αρχαίων θεών,
η ζωογόνος δύναμή τους. Η ινδική μουσική, πανάρχαια και
εμπλουτισμένη από τις μελωδίες τόσων μεγάλων συνθετών
και μουσικών, μοιάζει με τον "ιχώρα" της παγκόσμιας μουσικής...
Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, τραγουδώντας αρχικά και αργότερα παίζοντας κιθάρα.
Το κονσέρτο του Ravi Shankar στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 1988, ήλθε σαν καταλύτης στην ζωή του και την άλλαξε για πάντα!!
Πραγματικά, η Ινδική κλασσική μουσική και το sitar τον συνεπήραν και απο τον Δεκέμβριο του 1989 άρχισε την τόσο γοητευτική όσο και επίπονη μύηση, σ΄αυτήν την απίστευτα πλούσια μουσική σχολή. Ξεκίνησε έχοντας καθοδηγητή τον Ross Daly και το 1994 γνώρισε τον μεγάλο Rabindra Goswami απο το Benares και απο τότε εντρυφεί και μαθαίνει με ευλάβεια και αφοσίωση τα ''Ragas'', τα κομμάτια της Ινδικής κλασσικής μουσικής.
Το βαθύ και λυρικό παίξιμο του μαέστρου του sarod, Ali Akbar Khan και του σιταρίστα Nikhil Banerjee, το φιλοσοφικό ύφος του Ravi Shankar και το απαράμιλλο και εμπνευσμένο στυλ του Vilayat Khan τον επηρέασαν βαθιά και ακόμα τον εμπνέουν.
Εκτός απο την εκτέλεση των ''Ragas'' έχει συνθέσει και πολλά δικά του κομμάτια, όλα βασισμένα στην ινδική κλασσική,οργανικά αλλά και με στίχους που γράφει ο ίδιος και ακόμη έχει μελοποιήσει ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Εχει δώσει κονσέρτα εκτός απο την Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κέρκυρα κλπ και στο Benares της Ινδίας το Φεβρουάριο του 2001.
Έχει συμπράξει με πολλούς Έλληνες και ξένους μουσικούς, όπως Δημήτρη Ζερβουδάκη,
στο LP ''Εχε το νου σου'', με παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Ζαφειρέλη με σημαντικότερη συναυλία στο θέατρο Ρεματιάς, Βασίλη Ρακόπουλο και Σταύρο Παπασταύρου, Ross Daly, Αντώνη Φραγκιαδάκη, Χάρη Λαμπράκη, Νίκο Παραουλάκη, Αμίν Αλαγκαμπού, Γιώργο Κόλλια, Bakir Chuktai, Shankar Lal, Λευτέρη Μητρόπουλο, Ορέστη Μουστίδη, Tigran Sarkissian, Kora Michaelian, Μάρκο Δαμιανό, Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Σόλη Μπαρκή, Γιώργο Φασόλη, Θανάση Κόλλια, Τάκη Μπαρμπέρη, Τάκη Αναγνωστόπουλο, Don Conreaux, Γιάννη Ζευγώλη, Αντώνη Καρούνη, Γιάννη Παναγιωτόπουλο, Νίκο Τουλιάτο, με τη σκηνοθέτιδα Θάλεια Βαλέτα κ.α.
Έγραψε μουσική για το έργο ''Μαχαμπαράτα'', του σκηνοθέτη και κριτικού τέχνης Γιώργου Χατζηδάκη.
Ακόμη έπαιξε sitar στο cd ''Αmpela'', του Αρμένικου συγκροτήματος Nor Dar και της κορυφαίας Ινδής τραγουδίστριας Lakshmi Shankar νύφης του Ravi Shankar.
Ο Ορέστης Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε μαθήματα βιολιού, κλασικής κιθάρας , κλασικού τραγουδιού και βυζαντινής μουσικής. Σπούδασε βιολοντσέλο με τους : Σωτ.Ταχιάτη και Β.Νina. Πήρε δίπλωμα βιολοντσέλου με βαθμό άριστα παμψηφεί. Παράλληλα ολοκλήρωσε τη θεωρητική κατάρτισή του με καθηγητή τον Κ. Βαρότση (πτυχία Αντίστιξης, Φούγκας και Σύνθεσης).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολοντσέλου (Ι.Τουλής, D.Moreno), μπαρόκ (Π.Αδάμ) και σύγχρονης μουσικής, διεύθυνσης ορχήστρας (Κ.Βαρότσης, Μ.Οικονόμου), ορχηστρικής τέχνης (Γ.Χατζηνίκος), κατασκευής και ακουστικής μελέτης εγχόρδων (Ι.Ε.Μ.Α.).
Έχει εργαστεί: α) ως καθηγητής μουσικής κ΄ειδικών εργαστηριακών μαθημάτων στην ιδιωτική εκπαίδευση (σχολή Μωραϊτη, Ι.Ι.Ε.Κ. Λ.Σταυράκου, κ.ά.). β) επί σειρά ετών ως βιολοντσελίστας στις ορχήστρες : Ε.Ρ.Τ., Συμφωνική Ορχήστρα Δ. Αθηναίων κ.ά. γ) ως καθηγητής βιολοντσέλου σε ωδεία, στα μουσικά Γυμνάσια Ιλίου και πειραματικού Παλλήνης.
Έχει συνθέσει μουσική μεταξύ άλλων για την ομάδα μιμικής ‘Πλεύσις’ στην παράσταση με τίτλο ‘μεταξύ ονείρων’ (θέατρο ‘Τόπος Αλλού’), καθώς και για την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής.
Το 2003 διορίστηκε ως μουσικός έπειτα από διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση εκτέλεσης στο βιολοντσέλο.
Το Eθνικό Ωδείο Αγ.Παρασκευής του έχει εμπιστευθεί την παιδική χορωδία, ενώ εκεί διδάσκει βιολοντσέλο και μουσική δωματίου.
Η πρώτη γνωριμία του Γιάννη Ευσταθόπουλου με τα κρουστά έγινε χάρη στον κρουστό Mahdi El Dajani στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το 1999, παρακολούθησε ετήσιο κύκλο μαθημάτων κλασικού ρυθμικού σολφέζ και προχωρημένης ρυθμικής αγωγής στην Ισπανία. Στην Ελλάδα, συνέχισε με την μελέτη των κρουστών της Ανατολικής Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής υπό τη συστηματική διδασκαλία του Νίκου Νταρίλα. Πιο πρόσφατα, παρακολούθησε μια σειρά μαθημάτων με τον τζαζ ντράμερ Χ. Ασωνίτη όπου εξερεύνησαν από κοινού την εφαρμογή στοιχείων των drums στα κρουστά (π.χ. ανεξαρτησίες, μελέτη του «Syncopation» σε παραδοσιακά όργανα). Είναι μέλος από το 2005 του συγκροτήματος αραβικής μουσικής Al Mahabba. Συνεργάζεται με την Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui από τις αρχές της δεκαετίας 2000 με την οποία ηχογράφησαν τo άλμπουμ Athamra με μουσικές της Μεσογείου. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Γάλλο-Ιρακινό τραγουδιστή και ουτίστα Mohamed Alnuma. Είχε την τιμή να λάβει μέρος σε τρεις συναυλίες στην Ελλάδα με τον Παλαιστίνιο δεξιοτέχνη στο ούτι και συνθέτη Nizar Rohana. Υπήρξε μέλος του jazzy world music σχήματος Mare Yiem. Τέλος, έχει συνεργαστεί με την Ειρήνη Δασκαλάκη σε μουσικές της Μεσογείου και της Νοτίου Αμερικής. Από το καλοκαίρι του 2014 είναι μέλος των ΙΧΩΡ.