Κεφάλαιο 24(aka Chapter 24):Tin Invaders + live at Underflow

Saturday -
November
09,
2019
21:00
Underflow Record Store&Art Gallery
Athens, Greece

chapter24_throwing_pebbles

Κεφάλαιο 24(aka Chapter 24):Tin Invaders + live at Underflow

Το 1988 το ηλικίας τότε, ήδη, έξι ετών Κεφάλαιο 24 (ή/και Chapter 24) κυκλοφορεί το πρώτο "κανονικό" άλμπουμ του Tin Invaders, σε "κανονικό" format (12ιντσο βινύλιο) και σε "κανονική" εταιρεία (Δικαίωμα Διάβασης, μετέπειτα DiDi music).

Φέτος, γιορτάζει τα 31 χρόνια απ' την κυκλοφορία του, παίζοντάς το στη σκηνή γιά πρώτη φορά απ' την αρχή ως το τέλος.

Το ίδιο το γκρουπ δεν νιώθει άνετα με τους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς όπως "ιστορικό", "αριστουργηματικό", "πρωτοποριακό" κι όσους άλλους έχουν αποδοθεί κατά περιόδους στο συγκεκριμένο πόνημα. Το αντιμετωπίζει ως μιά συλλογή αγαπημένων κομματιών των οποίων η έκδοση αποτέλεσε το "καύσιμο" γιά το αμέσως επόμενο βήμα. Το Tin Invaders, μ' άλλα λόγια, μπορεί να ήταν το πρωτότοκο δεν τους είναι όμως και περισσότερο αγαπητό απ' τα επόμενα "παιδιά" τους.

Έτσι, (με δεδομένη και τη μικρή διάρκεια του άλμπουμ) η εμφάνισή τους στο Underflow στις 9 Νοέμβρη θα ολοκληρωθεί με ένα δεύτερο σετ που θα δίνει μιά εικόνα του "σήμερα" του γκρουπ το οποίο, ως γνωστό, παραμένει πάντα ενεργό.

Στη σκηνή θα βρίσκονται οι:
Βαγγέλης Μπουλουχτσής: (κυρίως) μπάσο
Αντώνης Λιβιεράτος: (κυρίως) πλήκτρα
Περικλής Μπουλουχτσής: (κυρίως) κιθάρες
Γιάννης Τρυφερούλης: τύμπανα (αποκλειστικά)

Έναρξη: 21:00
Είσοδος: 10 ευρώ

Σύντομη Βιογραφία

Το γκρουπ Κεφάλαιο 24 (ή Chapter 24), που δανείστηκε τ’ όνομά του απ ́το ομότιτλο τραγούδι του Syd Barrett, σχηματίστηκε το 1982 στα Ιωάννινα γιά ν’ αποδειχτεί ένα από τα μακροβιότερα δημιουργικά μουσικά σχήματα στην Ελλάδα.

Εδώ και 37 χρόνια οι Αντώνης Λιβιεράτος, Βαγγέλης Μπουλουχτσής και Περικλής
Μπουλουχτσής, που αποτελούν τον σταθερό πυρήνα του γκρουπ σχεδόν απ ́την αρχή, συνεχίζουν, σε πείσμα των αντιξοοτήτων να παίζουν στη σκηνή και στο στούντιο, να ηχογραφούν και να κάνουν την παραγωγή των δίσκων τους οι ίδιοι.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γραφτεί πολλά γιά τη δουλειά τους, ανάμεσα στα οποία και πολλά επαινετικά κατά κανόνα, σχόλια. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει ένα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό:
Ανήκει τελικά το Κεφάλαιο 24 στην πρωτοπορία ή στη λαϊκή (ποπ) μουσική; Το ίδιο το γκρουπ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να δώσει κάποιαν απάντηση. Κινείται χωρίς κανέναν αυτοπεριορισμό απ ́την τραγουδοποιία στην οργανική μουσική, από τη σύνθεση στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και αντίστροφα.

Ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της μουσικής τους, οι τρεις τους (πλαισιωμένοι ενίοτε από άλλους μουσικούς όπως οι Στυλιανός Τζιρίτας, Σόλης Μπαρκή ή ο εδώ και χρόνια μόνιμος συνεργάτης τους Γιάννης Τρυφερούλης) χειρίζονται μιά μεγάλη
ποικιλία φυσικών (ακουστικών και ηλεκτρικών) και ηλεκτρονικών οργάνων χρησιμοποιώντας παράλληλα και λιγότερο συμβατικές ηχητικές πηγές όπως τυχαία αντικείμενα (found objects) και μαγνητοταινίες (tapes). Η μέχρι τώρα δουλειά τους περιλαμβάνει τραγούδια, ambient μουσική, ηλεκτροακουστικά- πειραματικά έργα, μουσική γιά τον κινηματογράφο και άλλα.

Παράλληλα τα μέλη του Κεφαλαίου 24 εμπλέκονται σε άλλα μουσικά σχήματα:

Ο Βαγγέλης Μπουλουχτσής είχε την πρώτη σόλο κυκλοφορία του ("Αντηχήσεις") το 2017. Οι Βαγγέλης και Περικλής Μπουλουχτσής από κοινού έχουν στο ενεργητικό τους ως ΟΜΜΑ δύο άλμπουμ. Ο Αντώνης Λιβιεράτος έχει κυκλοφορήσει τέσσερα σόλο άλμπουμ και ένα EP και έχει πολυάριθμες συμμετοχές ως μουσικός και/ ή παραγωγος σε δουλειές συγκροτημάτων όπως οι Sigmatropic (με τους οποίους συνεχίζει να παίζει) και οι Illegal Operation και πολλών άλλων είναι, επίσης, μέλος και βασικός συνθέτης του υλικού των ιδιαίτερα δραστήριων Dr.Atomik.

Δισκογραφία

α.Κασέτες

Το Κεφάλαιο 24 κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας μιά σειρά από οικιακής παραγωγής κασέτες (1982-1984, Κεφάλαιο 24, 0651 Συλλογή)

β.Άλμπουμ

-"Tin Invaders" (LP, "Di-Di Music", 1988)
-"Το Ευρετήριο των Συμπτώσεων", (CD, "Hitch-Hyke", 1995).
-"Drop - in / Drop - out" (διπλό CD, Hitch-Hyke, 2007)
-"The Red Giant Meets The White Dwarf" ("Boring Machines", 2010), μιά συνεργασία ανάμεσα στο Κεφάλαιο 24/ Chapter 24 και τον Γάλλο Dj - "μουσικό ακτιβιστή" Philippe Petit. (CD, 2011 "Boring Machines" 2011. Το CD δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα)
-"Μέρες Αργίας" (LP, "Ειρκτή", 2013)

γ. Συμμετοχές σε συλλογές

-0651 (1985),
-Audio CD10 (1995),
-Audio CD18 (1996),
-Local Heroes 2: The fine art of Hith-Hyking (2000),
-rock+roll/ 11 unreleased live recordings, vol.1 (2005)
-[reciprocess : +/vs.]. Μιά ειδική εκδοχή ενός απ’ τα κομμάτια του άλμπουμ "The Red Giant Meets The White Dwarf" των Chapter 24 & Philippe Petit περιλαμβάνεται σ’ αυτό το CD που διανεμήθηκε με το Βρετανικό περιοδικό "The Wire" το 2009. (BiP_HOp / The Wire).
-Βιών εν Ειρκτή (2015)

 

Facebookevent

share: