Δημήτρης Μητσοτάκης & Ρε Καντίνι live at Underflow

Saturday -
January
21,
2017
21:30
Underflow Record Store & Art Gallery
Athens,Greece

24

 

Δημήτρης Μητσοτάκης & Ρε Καντίνι

“Ο Έρως στο μεταπολεμικό Ρεμπέτικο + έκθεση έργων του Ηλία Πετρόπουλου

“Τόσο έδειραν τα πάθη τους ανθρώπους των ρεμπέτικων τραγουδιών ώστε απώλεσαν το δικαίωμα να εκπροσωπούν τον εαυτό τους. Ουσιαστικώς τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι ερωτικές επιστολές”, λέει ο Ηλίας Πετρόπουλος. “Οι ερωτευμένοι χρησιμοποιούν ολόχρυσα λόγια, λόγια πού καίνε, αν και η αγάπη νιώθεται και δεν την αποδεικνύουν. Οι ερωτευμένοι εκφράζονται με υπερβολές γιατί διαβιούν εν υπερβολαίς. Όσο κι αν ο άνθρωπος έχει βουνό την καρδιά αδυνατεί να αγαπήσει πολλές φορές στη ζωή του. Ο έρως είναι ένας γλυκόπικρος εφιάλτης. Τέτοιους έρωτες ψάλλουν τ' αδέρφια μου, οι έσχατοι ρεμπέτες”.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος υπήρξε παθιασμένος συγγραφέας, πολέμιος των ακαδημαϊκών και του κατεστημένου και από τους πρώτους λαογράφους που ασχολήθηκε συστηματικά με το “περιθώριο”. “Προτιμώ έναν γνήσιο Δολοφόνο από έναν επιτυχημένο γιατρό”, είχε πει, “η αστική κοινωνία αυτοθαυμάζεται. Ο Δολοφόνος, ο Πούστης, ο Κλέφτης, η Πουτάνα σπάνε τον καθρέφτη”.

Δεκατρία χρόνια μετά το θάνατο του Ηλία Πετρόπουλου ο χώρος Underflow εκθέτει σε μια ταραγμένη Αθήνα τα έργα – κολάζ του μεγάλου συγγραφέα μέσα στους ζωντανούς ήχους της μουσικής που τόσο αγάπησε, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Μητσοτάκη.

Ο στιχουργός, συνθέτης, συγγραφέας και δημιουργός του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Δημήτρης Μητσοτάκης και οι «Ρε Καντίνι» σε ειδικό χώρο θα παρουσιάσουν την μουσική παράσταση “ο Έρως στο μεταπολεμικό Ρεμπέτικο” με κείμενα και σχετικά τραγούδια. Μια μουσική παράσταση - αναφορά στις πρώτες, αυθεντικές εκτελέσεις μεταπολεμικών ρεμπέτικων τραγουδιών των Μητσάκη, Χιώτη, Βαμβακάρη, Χατζηχρήστου, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Παπαϊωάννου κ.α. Κείμενα του Ηλία Πετρόπουλου, του Δημήτρη Μητσοτάκη αλλά και γνωστών συγγραφέων, λογοτεχνών, μουσικών, λαογράφων και δημοσιογράφων συνοδεύουν τα τραγούδια τοποθετώντας έτσι το ιστορικό πλαίσιο και κοινωνικό περίγραμμα της εποχής που παρουσιάζεται σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 2 ωρών.

Δημήτρης Μητσοτάκης: κιθάρα, τραγούδι
Αντώνης Σίδερης: μπουζούκι
Μαρώ Τσουράπα: τραγούδι
Αρετή Κοκκίνου: μαντολίνο

@ Underflow Kαλλιρόης 39 (έναντι μετρό Συγγρού Φιξ)
Ώρα έναρξης 21.30

facebookevent

share: