ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ Δημητρία ΣΕΒΑΣΤΟΥ φλάουτο – Δημήτρης ΨΩΝΗΣ σαντούρι, σάζι, λύρα και κρουστά

Friday -
February
26,
2016
21:00
Underflow Record Store & Art Gallery
Athens, Greece

12657282_481880238670136_6952607955223777329_o

 

ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ είναι εμπνευσμένα από τον ομώνυμο κύκλο ποιημάτων του Victor Hugo και αποτελούν την τελευταία δουλειά της Δημητρίας Σεβαστού, η οποία παρουσιάζεται αρχικά στο Παρίσι. Στην Ελλάδα τα ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο UNDERFLOW, για την εκτέλεση των οποίων συμπράττει με τον παλιό της συνεργάτη, τον Δημήτρη Ψώνη. Με μουσικά όργανα που υπηρετούν ένα συγκεκριμένο ύφος, όπως το φλάουτο, το σαντούρι, τη λύρα και το ούτι οι δύο μουσικοί ανοίγουν ένα μουσικό διάλογο στο σήμερα, Η μουσική τους συνεργασία είναι μία προσέγγιση στις μουσικές του κόσμου, εκει που η ιμπρεσσιονιστική μουσική του Debussy σμίγει με παραδοσιακούς χορούς της ανατολικής μεσογείου, ανοίγοντας μουσικούς/πολιτισμικούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στη δύση και την ανατολή που τόσο για αυτούς αλλά και για όλους μας είναι αναγκαίοι, ευνόητοι και φυσικοί.

Η Δημητρία Σεβαστού ερμηνεύει στο φλάουτο τη Syrinx του Claude Debussy, 1862- 1918,
Paysage de poche της σύγχρονης γαλλίδας συνθέτριας Michèle Reverdy,1943.
Δύο χορούς, Allemande και Sarabande από την σονάτα σε λα ελλασονα του J. S. Bach,1685-1750 για σόλο φλ. και την Polonaise και Badinerie από τη σουίτα σε σι ελάσσονα για φλάουτο και ορχήστρα .

Ο Δημήτρης Ψώνης παίζει στο ούτι και το σαντούρι
chahamezrab (Περσία),
seker oglan ( Τουρκία),
curcuna και σκοπός (Αρμενία )

Μαζί ερμηνεύουν:
δύο παραδοσιακούς συρτούς χορούς από την Κρήτη, Ροδινός
Θρακιώτικο σκοπό,
Μαύρη θάλασσα- παραδοσιακό,
Parfum de Gitane του Anouar Braheem,
Pastora, παραδοσιακός σεφαραδίτικος σκοπός,
Longa Ferahfeza , Riad Alsoumbati
Only you, Goksel Baktagir
Onbirli και χορό 13/8 δυο παραδοσιακούς χορούς από την Τουρκία και τη Σερβία.

Ημερομηνία: Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου
Ώρα: 21:00

ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥ
Η Δημητρία Σεβαστού είναι γεννημένη στην Αθήνα, και είναι διπλωματούχος φλαουτίστα όπου τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και συναυλίες ανά τον κόσμο με έδρα το Παρίσι. Ασχολείται με συμφωνικά σύνολα και ορχήστρες μουσικής δωματίου και συνεργάζεται με σύγχρονους συνθέτες όπως η Sophie Lacaze, Yassen Vodenitsarov, Jindrich Feld, και άλλους. Διδάσκει παράλληλα στο Conservatoire à Rayonnement Communal de Musique et de Danse de Houilles.
Η Δημητρία Σεβαστού συμπράττει με μουσικούς της κλασσικής, της παραδοσιακής, καθώς και της τζαζ μουσικής όπως ο Στέφανος Τσαπής, πιάνο, Δημήτρης Ψώνης, σαντούρι, Antoine Leiser, κοντραμπάσο. Τελευταία της δουλειά Τα Ανατολικά, εμπνευσμένα από τον ομώνυμο κύκλο ποιημάτων του Victor Hugo.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΩΝΗΣ
Το μουσικό ταξίδι του Δημήτρη Ψώνη αρχίζει στην Αθήνα, όπου γεννήθηκε το 1961, με την κιθάρα και δάσκαλο τον Νότη Μαυρουδή. Γρήγορα στρέφεται στο μπουζούκι παίζοντας ρεμπέτικα και μουσική Ελλήνων συνθετών. Μαθαίνει σαντούρι με τον Τάσο Διακογιώργη και σύνθεση με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Συνεργάζεται με τον Χρήστο Λεοντή, Θάνο Μικρούτσικο και Μάνο Λοίζο και είναι μέλος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας.
Το 1984 εγκαταστάθηκε στην Μαδρίτη όπου και παίρνει το ανώτατο πτυχίο στα κρουστά από το Real conservatorio superior de Madrid, στο οποίο σπουδάζει παιδαγωγία με το σύστημα Karl Orff. Επεκτείνει τις σπουδές του με τους αμερικανούς Robert Van Sice στην marimba και Gary Burton στο vibraphone, τον Ολλανδό Peter Prommel στο Amsterdamm στα σύγχρονα κρουστά και συμμετέχει σε ένα σεμινάριο με τον Ιάννη Ξενάκη.
Στην Ισπανία συνεργάζεται με συμφωνικές ορχήστρες, δωματίου, χορωδίες, παραγωγές τηλεοράσεων και ραδιοφώνων, θέατρα, μπαλέτα, κινηματογράφο και εταιρίες ηχογράφησης δίσκων.
Ιδρύει το τρίο με μαρίμπες acroma, το κουαρτέτο κρουστών δωματίου Krusta και το σεξτέτο σύγχρονης μουσικής P an - Ku
Παραδίδει μαθήματα κρουστών, και μύησης στην μουσική για παιδιά αλλά και για καθηγητές ωδείων και σχολείων και είναι μέλος του εκπαιδευτικού συνόλου La Clave, στο οποίο δίδει παραστάσεις .
Από το 1994 άρχισε να στρέφεται στην ανατολική τροπική μουσική μελετώντας κρουστά, σαντούρι, σάζι, ούτι, λύρα κ.α. Ιδρύει το γρουπ metamorfosis γράφοντας ένα ομώνυμο c.d. που διακρίθηκε με το βραβείο goldberg και συνεργάζεται με τον Ross Daly δίνοντας συναυλίες μαζί του στην Ισπανία. Για πολλά χρόνια συνεργάζεται με την πιο γνωστή τραγουδίστρια της Καταλωνίας, την Maria del Mar Bonet, τον μουσικό της τζαζ Javier Paxarino καθώς και με τον Eliseo Parra που ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική της Ισπανίας.
Συνεργάστηκε σαν σολίστ με τον συνθέτη Alberto Iglesias για την μουσική της ταινίας Kite runner, που ήταν υποψήφια για golden globe καθώς και για το Oscar του 2007.
Τα τελευταία 14 χρόνια είναι στενός συνεργάτης του Jordi Savall δίνοντας πλήθος συναυλιών σε όλο τον κόσμο και ηχογραφώντας πολλά c.d. κερδίζοντας ένα grammy για το Dinastia Borgia .

share: