Χρήστος Τζιτζιμίκας live at Underflow

Friday -
December
22,
2017
21:00
Underflow Record Store&Art Gallery
Athens,Greece

 

6

Χρήστος Τζιτζιμίκας live at Underflow

 

Μια περιήγηση στη μουσική παράδοση της Ηπείρου από το Χρήστο Τζιτζιμίκα και τους συνεργάτες του, σε γνώριμα αλλά και νέα μονοπάτια. Ένα δίωρο πρόγραμμα βασισμένο στις δύο δισκογραφικές δουλειές του , καθώς και σε ανέκδοτα τραγούδια από την Ήπειρο. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ακουστούν μουσικές και τραγούδια που έλκουν την καταγωγή τους από την οθωμανική εποχή, άλλα που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και εντάχθηκαν στο ντόπιο ρεπερτόριο και τραγούδια της εποχής των καφέ αμάν που εμφανίστηκαν στην προπολεμική Ήπειρο, κυρίως στα αστικά κέντρα (Γιάννενα, Πρέβεζα).

Το Χρήστο Τζιτζιμίκα συνοδεύουν οι: Δημήτρης Ζιάγκας-κλαρίνο, Γιώργος Κώτσικας-βιολί, Μαρία Πλουμή-λαούτο, Μάκης Μπουκάλης-κοντραμπάσο.

Παρασκευή 22/12

Έναρξη : 21:00

Είσοδος : 10 ευρώ

https://www.youtube.com/watch?

https://www.youtube.com/watch?

https://www.youtube.com/watch?

https://www.youtube.com/watch?

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Εσώβαλτα Πέλλας. Προερχόμενος από οικογένεια τραγουδιστών της λαϊκής παράδοσης, βίωσε από μικρός το δημοτικό τραγούδι. Από το 1983 ασχολείται με την έρευνα και απόδοση του δημοτικού τραγουδιού της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Σπουδάζει βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Σκαλκώτα με το Λυκούργο Αγγελόπουλο, φωνητική με τη Lucia Fracea και ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών.

Οι πρώτες του εμφανίσεις ήταν με το μουσικό συγκρότημα «ΤΕΡΙΡΕΜ». Από τότε, έχει συνεργαστεί με πολλούς παλιούς και νέους αξιόλογους μουσικούς, κάνοντας εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1993 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ίαμβος η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ζαγορίσια και Γιαννιώτικα». Με τη συμμετοχή του Γρηγόρη Καψάλη στο κλαρίνο, δέκα αξιόλογων μουσικών και τη φιλική συμμετοχή του «ΤΕΡΙΡΕΜ». Την ηχοληψία κάνει ο Γιώργος Συγλέτος και την διεύθυνση ορχήστρας έχει ο Γιώργος Παπαδάκης. Συνοδεύεται από ένθετο (ελληνικά και αγγλικά) με πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Τραγούδι του δίσκου Ζαγορίσια και Γιαννιώτικα χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Αθήνα -- Κωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
«Πατήματα» είναι ο τίτλος της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ίαμβος το 2001.

Περιλαμβάνει 16 τραγούδια με σημείο αναφοράς το Πωγώνι της Ηπείρου. Συμμετέχουν ο Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), ο Χριστόδουλος Ζούμπας (λαούτο, μουσική επιμέλεια) και τέσσερις ακόμα αξιόλογοι μουσικοί. Η έκδοση έχει τη μορφή βιβλίου με εκτεταμένα ιστορικά και μουσικολογικά σχόλια (ελληνικά και αγγλικά) και φωτογραφικό υλικό.

Οι δυο δίσκοι αποσπούν ενθουσιώδης κριτικές από το σύνολο του μουσικού και όχι μόνο τύπου και παρουσιάζονται ζωντανά σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το 2001 συμμετέχει στη δισκογραφική έκδοση με τίτλο «Θεσσαλία».

Το 2004 συνεργάζεται με την θεατρική ομάδα «Δρυός Τόποι» του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνοντας παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το 2005 συμμετέχει στην θεατρική παράσταση «Γυάλινα και Μαλαματένια».

Διδάσκει το παραδοσιακό τραγούδι σε σεμινάρια και το 2005-2006 στο τμήμα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας.

Πρόσφατα ηχογράφησε υλικό από την γενέτειρα της οικογένειάς του, Μεγάλα Λιβάδια Κιλκίς, με 10μελή ορχήστρα από την Μακεδονία.

Από το 2009-2011 δίδαξε παραδοσιακό τραγούδι στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 2009 είναι συνεργάτης στο Μουσικό Χωριό, Άγιος Λαυρέντιος

 

facebookevent

share: